Jdi na obsah Jdi na menu
 


info o číče :)

8. 6. 2012

 

Evropská krátkosrstá kočka

Evropská krátkosrstá kočka se příliš neliší od běžné domácí kočky. Jediným rozdílem tak jsou pouze ustálené plemenné znaky a lepší srst.

 

Historie a původ

První kočky se do Evropy dostaly společně s Římany a došlo u nich ke křížení s volně žijícími divokými kočkami, čímž zřejmě vznikly známé domácí krátkosrsté kočky, které byly celá staletí chovány především pro svůj užitek při lovení hlodavců. První zmínky o předchůdci dnešní evropské kočky lze vysledovat až do roku 1925, kdy se angličtí chovatelé usnesli, že se ve Velké Británii nachází značné množství hezkých, ale nešlechtěných koček, které by si také zasloužily vlastní standard a stupnici hodnocení. Jejich šlechtění a vývoj pak následně směřoval k robustnímu typu koček, avšak když následně došlo ke zpopularizování chovu perské a siamské kočky, chov tohoto plemene velmi utrpěl a jen díky několika věrným chovatelům se udržel. Další vývoj tohoto plemene tedy nastal až v 50. letech, kdy se i ostatní chovatelé začali zabývat obnovením této téměř zapomenuté rasy a k získání nových variant a barevných provedení bylo často používáno křížení s perskými kočkami, což způsobilo, že stejně jako dnes známé evropské, tak i britské kočky byly posuzovány a hodnoceny dohromady v jedné kategorii, a to až do roku 1981, kdy došlo k jejich odlišení. Nejrozšířenější jsou evropské kočky ve Finsku, kde má jejich chov již dlouholetou tradici a zjevně nikde jinde nelze nalézt evropské kočky v tolika barevných variantách.

 

Povaha a charakteristika

Každá evropská kočka je zcela individuální osobnost a je tak poněkud obtížné popsat obecnou povahu tohoto plemene. Ta se většinou vyznačuje samostatností, bystrostí, inteligencí, zvědavostí a přítulností. Je-li zvyklá od malička, přítomnost ostatních koček jiných plemen ji taktéž nečiní problémy a na lidskou společnost se také velmi dobře přizpůsobí a je tak velmi milým společníkem. K cizím lidem však může být obezřetná či nedůvěřivá.

 

Popis a vzhled evropské kočky

Jedná se o střední až velkou kočku s robustním, pevným a svalnatým tělem. Ocas je středně dlouhý a rovnoměrně se zužuje k zakulacené špičce. Hlava je pak spíše zakulacená s očima dále od sebe. Uši jsou středně velké se zakulacenými špičkami. Srst evropské kočky je krátká, pružná a lesklá. Vyskytuje se v neskutečně velkém množství barevných variant, z nichž je uznáno hned několik desítek provedení. Váhaevropské kočky se pohybuje v rozmezí 3,5 až 7 kg a kočky se obvykle dožívají 10 až 12 let, nebývá to však pravidlem a někteří jedinci se dožijí mnohem vyššího věku.

 

Standard

Dle standardu FIFe (Fédération Internationale Feline - mezinárodní organizace milovníků a chovatelů koček) jeevropská krátkosrstá kočka zařazena do kategorie III. - krátkosrsté a somálské.

 

Základní péče o evropskou kočku

Evropská krátkosrstá kočka nevyžaduje žádnou zvláštní péči.

 

Zajímavost

Pro svoji podobnost a příbuznost s britskými a americkými krátkosrstými kočkami není toto plemeno mezi chovateli příliš rozšířeno a mimo Evropu není moc uznáváno. Přesto jsou chovány v čistokrevné linii a jejich zkřížení s příbuznými plemeny je zakázáno.

 

Orientační cena: 1.500,- Kč až 3.500,- Kč (Uvedená cena je obvyklá, špičkové výstavní kočky ale mohou stát daleko víc.)