Jdi na obsah Jdi na menu
 


Egyptská kočka

8. 6. 2012

 

Původ a historie plemene

Původ tohoto plemene sahá až do doby před 3500 lety. Egyptská mau je pravděpodobně přímým potomkem koček ze starého Egypta. V Thébách 1850- 1650 př. n. l. byly v mnohých hrobkách nalezeny sošky tečkovaných koček. I na stěnách hrobek jsou zobrazovány tečkované kočky, ne však v takové míře, aby bylo jasné, že se jedná o samostatnou variantu. Mau je dnes jedním z nejběžnějších plemen na severovýchodu Afriky. Historie jejího chovatelství začíná roku 1953, kdy ruská chovatelka, kněžna Natálie Trubeckaja, získala dvě mau. Roku 1956 se mau dostala do USA. Chovná linie ve Velké Británii je zcela jiná. Do Británie přišla mau přímo z Egypta roku 1978. CFA uznala toto plemeno roku 1977.Slovo mau znamená v egyptštině kočka, proto ji někdy naleznete pod názvem egyptská kočka.

 

 

Charakter

Egyptská mau je aktivní a velmi obratná kočka. Samotu snáší špatně, je ráda ve společnosti rodiny. Je inteligentní a velmi snadno se učí. Není to kočka pouze do bytu. Potřebuje pohyb venku ať už na vodítku nebo po zahradě. Je bystrá a její paměť je výborná. Mau se většinou váže na jednu osobu. Vůči cizím lidem je nedůvěřivá. Nerada přijímá jakékoliv změny. Egyptská mau ráda komunikuje se svým páníčkem mňoukáním. Je všude tam, kde se něco děje. Mau je ráda středem pozornosti. Zachovala si i částečnou soběstačnost svých předků. Společnost jiných koček jí nedělá problém, ale většinou se snaží zaujmout velitelské místo, proto ve smečce mau může vzniknout problém. Je dobrým lovcem, což jí také zůstalo po předcích. I když povaha původní mau a dnešní je značně rozdílná, něco však vždy zůstává. Dnešní mau je mnohem klidnější a přítulnější než její předci.

 

 

Popis egyptské mau

Egyptská mau dosahuje váhy 2,5 až 5 kg. Hlava je středně velká, zaobleně klínovitá. Střední uši jsou vzpřímené a posazené daleko od sebe. Špičky jsou zaoblené. Oči mandlového tvaru jsou mírně zešikmené. Barva je buď angreštově zelená nebo jantarová. Tělo je středné velké a dobře osvalené. Zadní nohy jsou delší než přední, tlapky oválné a kompaktní. U kořene silný ocas se směrem ke špičce zužuje a je střední délky. Srst je jemná, hedvábná a bohatá. Typickým znakem je tečkovaná kresba. Tečky musí být kulaté a rovnoměrně rozmístěné a kontrastují se základní barvou. Zbarvení je stříbřité, bronzové, kouřové a cínové. Na čele je kresba ve tvaru písmene M, která je ve standardu povinná. Někdy se udává, že má tvar skaraba.

 

 

Péče o egyptskou mau

Srst egyptské mau vyžaduje jen občasné vyčesání. Mau je velmi aktivní kočka a tak by měla mít přístup na zahradu nebo by měla chodit na procházky na vodítku. Pravidelně kontrolujte délku drápků a dle potřeby zkracujte. Pravidelně čistěte uši.